Златно млеко со куркума: зошто да се користи?

Многу фалената и прославена куркума, зачин од корените на растението кое расте во Јужна Азија, слично на ѓумбирот, е состојка на кари, неопходна во кујната на најнаселената земја и пошироко.

Благодарение на состојката куркумин, ова ароматично растение со интензивна жолта боја има скоро митолошко значење во третманот на многу болести, особено на гастроинтестиналниот тракт, имунитетот и болките во ревматскиот и коскениот систем. Неговата популарност оди дотаму што се препорачува како превенција од најтешките и сè уште неизлечиви болести.

Најголемиот проблем е во правилното консумирање на овој мирисен зачин. Ако се истури во храната само во форма на прав, организмот не го врзува и останува само неговиот ароматичен ефект. За да го „стори“ својот дел, тој мора да биде подготвен и користен на посебен начин .

Рецепт за подготовка на златно млеко

Куркумата се вари во вода како качамак и се остава во добро затворена тегла.

Со лажица се става во јадење или напиток , а потоа се става лажица нерафинирано, односно ладно цедено бадемово масло, со задолжителен додаток – бибер. Бадемовото масло е најефикасно за правилна апсорпција на зачините, но може да се користи и кое било друго во „сурова“ форма. Покрај куркумата  , биберот значително помага и за подобро варење . Некои рецепти дури советуваат да додадете ѓумбир.

Најефективното „златно млеко“ е супена лажица куркума во чаша топол чај или млеко , со додавање на нерафинирано масло. 

златно млеко
“Златно млеко”

10 причини зошто овој пијалок е добар за вас

  1. Клучните состојки содржани во овој пијалок се полни со антиоксиданти
  2. Ја намалува отеченоста и болката во зглобовите
  3. Влијае на подобрата функција на мозокот и меморијата
  4. Куркумата, ако се меша со млеко, може да го подобри расположението
  5. Ја намалува можноста за срцев удар
  6. Го намалува нивото на холестерол во организмот
  7. Ја намалува можноста за заболување од карцином
  8. Има антивирусно и антибактериско дејство
  9. Кукрумата го подобрува варењето на храната
  10. Калциумот и витаминот Д ги зајакнуваат коските