На велигденската трпеза понудете здрава верзија на традиционалниот Чизкејк

За велигденските празници како десерт на вашата трпеза понудете ја неодоливата чизкејк од малина и ванила. Денеска ќе ви понудиме здрава верзија на традиционалниот Чизкејк рецепт, базирана на апетисани и свежо овошје.

Ванилата и маскарпоне кремсирот  го доловуваат вкусот на традиционалниот рецепт а, додека малините го освежуваат десертот. Брзо за приготвување,здраво и вкусно!

Потребни состојки

База

1/2 шолја мелени ореви

1 шолја мелени интегрални бисквити

1/2 шолја млеко

6 свежи урми

2 лажици путер

1 лажичка екстракт од ванила

1/2 лажичка сол

Фил

300 грама маскарпоне кремсир

1 шолја кисела павлака

1/2 шолја шеќер во прав

1 лажичка екстракт од ванила

Џем од малина

2 шолји свежи малини

1/2 шолја шеќер во прав

Најпрво пригответе ја базата со соединување и блендирање на состојките, додека не се добие мека мешавина. Мешавината префрлете ја во сад за торта, уредно оформете ја и оставете ја во фрижидер. Изматете ги сите состојки за филот додека не добиете кремаст финиш и додадете го над базата. Малините и шеќерот изблендирајте ги во посебен сад. На крај премачкајте со џемот од малина и оставете ја тортата да одстои во замрзнувач од 2 до 3 часа,додека филот не се здрви. Сервирајте и уживајте!