Храна богата со растителни протеини: зошто да ги јадете?

Моделите на храна постојано се развиваат низ целиот свет. По многу контроверзии, постои значителна свест за квалитетот на храната за здравјето на луѓето во последниве години, особено во врска со изворите на протеини. Оттука и прашањата: „Која е разликата помеѓу протеините од животинско и растително потекло?“„И повторно“треба да претпочитаме растителни протеини? ” Во однос на трендовите на храна во светот, според најновите студии, потрошувачката на животински протеини има тенденција да се намалува, особено во развиените земји. Но, зошто сè повеќе ги заменуваме животинските протеини со растителни протеини и дали е ова разумно?

Растителни протеини наспроти животински протеини: каква е разликата?

растителен протеин животински протеински разлики

Како што веројатно веќе знаете, протеините во нашата исхрана се од животинско или растително потекло. Првата група вклучува протеини кои се наоѓаат во месото, рибата, морските плодови, јајцата и млечните производи. Консумирани во избалансирани пропорции, тие ги обезбедуваат сите неопходни аминокиселини што му се потребни на телото. Што се однесува до протеините од растително потекло, излегува дека тие се неурамнотежени во една или повеќе есенцијални аминокиселини. Сепак, можно е да се конзумира внес на растителни протеини со прифатлив нутритивен квалитет доколку храната е разумно комбинирана.

храна богата со растителни протеини чиа семе, тилчец, спирулина во прав

Во денешно време, сè повеќе луѓе покажуваат интерес за нови диети кои овозможуваат консумирање на квалитетно месо или риба во одредени ситуации (флекситаризам), па дури и целосно да се исклучи од менито (веган). Појавата на се повеќе разновидни диети и нова храна на пазарот е меѓу факторите што објаснуваат зошто јадеме помалку производи од животинско потекло. Јадењето здраво е всушност Трендот на времето што има влијание врз потрошувачката на месо. Како резултат, потрошувачката на животински протеини се намалува. За возврат, можеме да забележиме зголемување на внесот на житни култури, мешунки, овошје и зеленчук.

Како да консумирате протеини од растително потекло?

храна богата со растителни протеини

Растителните протеини се неопходни во вегетаријанската диета. Тие се алтернатива на протеините од животинско потекло, но не ги содржат сите есенцијални аминокиселини, за разлика од вторите. Значи, ние ги сметаме растенијата како извор на нецелосни протеини. Како исклучок од правилото, сојата ги содржи сите есенцијални аминокиселини. За да се спречи телото да страда од недостатоци, луѓето честопати се советуваат да го поддржуваат протеинот од животинско потекло. Сепак, со употреба на разни растителни извори на протеини, можно е да се соберат сите есенцијални аминокиселини и да се јаде без животински протеини.

За да се избегне каков било ризик од недостаток при консумација на растителни протеини, препорачливо е да се комбинираат житарките, по можност цели зрна, со мешунките. Една третина од житарките и две третини од мешунките дава совршен сооднос. Со конзумирање на двата вида храна истовремено, може да бидете сигурни дека ќе вклучите комплетен профил на аминокиселини во своето дневно мени. Можеме, на пример, да јадеме сад што се состои од ориз и леќа или ориз и соја со цел да имаме корист од оброк без недостаток. Гриз и леблебија, леќа во палачинки или салати со житни култури, киноа, соја, тофу, булгур, овес, ‘рж, јачмен и пченица: ова се исто така врвна храна. Кафеавиот ориз е исто така одлична храна за консумирање заедно со мешунките.

Заслугите на растителните протеини

леќа од растителни протеини

Многу истражувања ги покажуваат придобивките на растителните протеини на телото. Богати со растителни влакна, витамини, минерали и содржат бавно сварлив скроб, мешунките имаат корист од неколку нутритивни предности. Според истражувачите, редовната потрошувачка на мешунки може да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести, па дури и дијабетес тип 2. Кај пациенти со дијабетес, тие можат да помогнат во одржување на контролата на шеќерот во крвта. Имајќи го во предвид фактот дека растителните протеини не се придружени со маснотии, тие помагаат во подобра контрола на телесната тежина.

Која храна е богата со растителни протеини

храна богата со соја од растителни протеини

Сојата е храна која им е добро позната на вегетаријанците. Оваа храна богата со растителни протеини ги содржи сите есенцијални аминокиселини. Во оваа смисла, тој е совршен за замена на протеини од животинско потекло. Дали знаевте дека сојата содржи повеќе протеини и железо од говедското месо? Важно е да се има предвид дека нивото на протеини во сојата се разликува во зависност од формата што ја зема. Во оваа смисла, 100g соја содржат околу 36g; додека брашно – до 45g протеини на 100g. Од друга страна, соја млеко содржи околу 4g.

храна богата со растителни протеини спирулина

Продолжуваме со спирулина. Оваа мала алга е навистина храна што содржи најголема стапка на растителни протеини. Скоро двојно повеќе од сојата! Покрај тоа, ги содржи сите есенцијални аминокиселини. Две предности што го прават одлична алтернатива на месото. Супер алги обезбедува 65g протеини за порција од 100g. Постои во различни форми. Може да се купи во прав, таблети, капсули или снегулки. За да го консумирате, може да се попрска во мешани салати, пржен зеленчук, сезонски гратин итн.

растителни протеини семиња коноп лен лен спирулина

Семето е меѓу природните извори на растителни протеини. Меѓу сите семиња, семето од коноп има најголема содржина на протеини со околу 26g на 100g. Покрај тоа, овие семиња се богати со омега 3, како и витамини А, Д и Е.

Попрскани со салата или вметнати во торта, семето е врвен извор на растителни протеини без кои вегетаријанците не можат да живеат. Освен семе од коноп, семето од тиква можете да го вклучите во вашето мени. Овие содржат 25g протеини за порција од 100g, како и витамини А, Б1, Б2 и минерали (железо, цинк, бакар, калиум и калциум). Семките од тилчец се богати со растителни влакна, го стимулираат апетитот и разликуваат дека се одличен извор на протеини (23g за порција од 100g). Семето на чиа, покрај тоа што има добра содржина на протеини (17гр на 100гр), е и особено богато со антиоксиданти, влакна, калиум и омега 3.

растителна протеинска храна грав леќа наут

Ceитарките, без разлика дали се во семето, брашното или снегулките, се меѓу изворите на растителни протеини што треба да ги внесете во вашето мени без понатамошно одложување. Пченка, ориз, правопис или овес, што треба да се консумираат од појадок до вечера. 13g протеини за 100g овесни трици или 15g за 100g дел од пишани – зависи од вас да го составите вашето вегетаријанско мени богато со растителни протеини.

растителни протеини мешунки грав леќа наут

Сега е време да се спомене зеленчук и мешунки. Нискокалорични и богати со супер-хранливи состојки, тие се доверлив сојузник во одржувањето на здравјето на железото, истовремено намалувајќи ја потрошувачката на производи од животинско потекло во нашата исхрана. 100 гр варена леќа имаат содржина на протеини висока како онаа содржана во месото, имено 16 гр протеини од растително потекло.

Дарежлив во растителни влакна, антиоксиданти и минерали, гравот, без разлика дали е зелен, бел, црвен или црн, исто така имаат корист од висока содржина на протеини. Всушност, црвениот грав Азуки (20 гр протеини на 100 гр) е добра храна за спарување со ориз или пченка. Одлична идеја да имате правилен внес на исхраната.

храна богата со растителни протеини сушено овошје суво овошје

Сувото овошје, вклучително и доматите, не треба да се занемарат ако сакаме да ги замениме животинските протеини со растителни протеини во нивната исхрана. Покрај тоа што имаат многу антиоксидантни својства, сувите домати гарантираат внес на протеини од 7,5g на 100g. Суво овошје со високо протеини (кајсии, грозје, сливи, гуава и смокви) содржи многу вода, што помага во борбата против задржувањето на водата.