10 факти за киноата што треба да ги знаете

Оние кои следат диета без глутен постојано бараат здрави алтернативи на конвенционалните цели зрна.

Киноата е една од нив и следниве 10 предности покажуваат дека киноата не е погодна само за глутен, туку и за здрава исхрана воопшто. Но, што е всушност киноа?

1. КИНОАТАЕ ИСКЛУЧИТЕЛНО ХРАНЛИВА

треба

Киноата потекнува од Јужна Америка и се сметаше за основна храна за народите на Андите, како што е Инките. Киноа е исто така позната под името жито Инка.

За разлика од пченицата или напишаното, ова жито не е зрно, туку припаѓа на семејството на гуски, како што е спанаќ или цвекло. Постојат три вида на киноа: црвена, бела и црна.

100 гр неварена киноа се сочинуваат на следниов начин:

Калории368 kcal
Содржина на маснотии
незаситени масни киселини
заситени масти
6g
3,3 гр
0,7 гр
холестерол0 мг
натриум5 мг
калиум563 мг
јаглехидрати
Влакна
64гр
7g
Протеини14гр
ВитаминиСодржи витамини Б1, Б2, Б6
магнезиум197 мг
Калциум47 мг
железо4,3 мг

Киноата не е ГМ храна, без глутен и обично се одгледува органски. Дури и ако теоретски не е зрно, сепак е класифицирано како цело зрно.

2. КИНОАТА СОДРЖИ МОЌНИ БИОАКТИВНИ СУПСТАНЦИИ – КВЕРЦЕТИН И КАЕМФЕРОЛ

Здравата исхрана ги надминува витамините и минералите. Молекулите наречени флавоноиди, исто така, играат посебна улога. Овие се растителни антиоксиданти кои се покажаа како исклучително корисни за здравјето.

Двајца од овие флавоноиди се проучени особено внимателно, кверцетинот и каемферолот, и двајцата се наоѓаат во големи количини во киноа.

Студии врз животни покажаа дека овие важни молекули имаат антиинфламаторно, антивирусно, инхибирање на рак и антидепресивни ефекти (1,2,3,4).

3. КИНОАТА Е БОГАТА СО РАСТИТЕЛНИ ВЛАКНА – ПОВЕЌЕ ОД ПОВЕЌЕТО ЖИТАРКИ

треба

Друга придобивка на киноа е нејзината висока содржина на влакна.

Студија за 4 типа на киноа открила дека 100 гр неварена киноа имаат помеѓу 10 и 16 гр растителни влакна – тоа е 17-27 гр на чаша (5).

Сепак, кога се готви, ова растение содржи многу помалку влакна, бидејќи тоа ја впива водата.

За жал, киноа содржи претежно нерастворливи влакна, што не е толку корисно за здравјето, како растворливите влакна. Како и да е, процентот на растворливи влакна по чаша е околу 2,5 g, што е сепак прилично пристојно.

Постојат тони студии кои покажуваат дека растворливите влакна помагаат во намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта, прават да се чувствувате сити и да изгубите тежина (6,7).

4. КИНОА Е БЕЗ ГЛУТЕН И ЗАТОА Е СОВРШЕНА ЗА ЛУЃЕ СО НЕТОЛЕРАНЦИЈА НА ГЛУТЕН ИЛИ НЕТОЛЕРАНЦИЈА

киноа

Бројот на луѓе кои се воздржуваат од глутен продолжува да расте. Диетата без глутен може да биде многу здрава се додека се потпира на храна која е природно без глутен. Дознајте повеќе за опасностите од глутен во написот 6 факти за глутен што треба да ги знаат луѓето без нетолеранција на глутен

Проблемот настанува кога наводно се консумираат производи без глутен, кои на крајот се состојат само од „прочистен“ скроб.

На крајот, овие јадења не се ништо подобри од нивните колеги без глутен, затоа што без глутен или не – нездравата храна останува нездрава храна (американски англиски: нездрава храна, од нездрава храна, „инфериорен материјал“).

Постојат многу научници кои ја гледале киноата како соодветна состојка во диетата без глутен, особено за луѓето кои сè уште се приврзани за класична храна како леб или тестенини.

Некои од овие студии покажаа дека користењето киноа наместо типичните состојки без глутен како тапиока, компири, ориз и пченкарно брашно, може значително да ја зголеми хранливата и антиоксидантната вредност (8,9).

5. КИНОАТА Е ОСОБЕНО БОГАТА СО ПРОТЕИНИ И ГИ СОДРЖИ СИТЕ НЕОПХОДНИ АМИНОКИСЕЛИНИ ШТО НИ СЕ ПОТРЕБНИ

Протеините се состојат од аминокиселини и затоа некои од нив се неопходни (многу важни) затоа што нашето тело не може да ги произведува самостојно и затоа луѓето мора да ги добиваат од исхраната.

Кога хранлива состојка ги содржи сите овие есенцијални аминокиселини, се смета за „целосен“ протеин. Проблемот е во тоа што многу фитонутриенти не се соодветно обдарени со одредени аминокиселини, како што се лизините.

Киноа, од друга страна, е исклучок и затоа е совршен извор на протеини. Не само што има повеќе, туку и подобар протеин од повеќето зрна.

Една чаша варен Куниоа веќе содржи 8g високо квалитетен протеин и затоа е одличен, растителен извор на протеини за вегетаријанци и вегани.

6. КИНОА ИМА НИЗОК ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС

киноа

Гликемискиот индекс е мерка за тоа колку брзо храната го зголемува нивото на шеќер во крвта. Познато е дека производите со висок гликемиски индекс предизвикуваат чувство на глад и доведуваат до дебелина.

Многу од овие производи се причина за хронични болести кои стануваат се почести во западниот свет, како што се дијабетес или срцеви заболувања. Една од овие намирници е пченицата. Најдете повеќе информации за ова во написот 7 причини зошто треба да јадете пченично бесплатно

Киноа, пак, има релативно низок гликемиски индекс, што е 53.

Оние кои претпочитаат диета со малку јаглени хидрати треба да бидат свесни дека киноата е богата со јаглени хидрати и затоа не мора да се јаде во големи количини.

7. КИНОА Е БОГАТА СО МИНЕРАЛИ, ОД КОИ ПОВЕЌЕТО НЕ ДОБИВААТ ДОВОЛНО

Постојат многу хранливи материи во современата диета кои луѓето ги забораваат. Ова делумно важи и за минерали како магнезиум, калиум, цинк и железо.

Интересно, киноа ги содржи токму овие 4 минерали, особено магнезиум.

Проблемот е во тоа што киноа содржи супстанција наречена фитинска киселина, која ги врзува овие минерали и спречува да се апсорбираат.

Сепак, можете да ја намалите оваа фитинска киселина и да ја зголемите биорасположивоста на овие минерали со натопување на киноа пред да готвите.

Киноата, за жал, исто така, содржи многу оксалати, кои ја намалуваат апсорпцијата на калциум и затоа кај некои луѓе предизвикуваат повторливи камења во бубрезите.

8. КИНОАТА МОЖЕ ДА ИМА КОРИСНИ ЕФЕКТИ ВРЗ МЕТАБОЛИЗМОТ

Кога ќе го погледнете бројот на корисни хранливи материи, има смисла дека киноата може да има позитивно влијание врз метаболизмот.

Во човечка студија беше откриено дека конзумирањето киноа наместо типичен леб без глутен или тестенини без глутен значително го намалува нивото на шеќер во крвта, инсулин и триглицерид (10).

9. КИНОА Е БОГАТА СО АНТИОКСИДАНТИ

Киноа содржи широк спектар на антиоксиданти. Овие супстанции ги неутрализираат слободните радикали и се сомневаат дека го забавуваат процесот на стареење и помагаат против многу болести.

10. КИНОА ЌЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА ИЗГУБИТЕ ТЕЖИНА

факти

Губењето на тежината е сè околу дефицитот на калории: треба да внесеме помалку отколку што користиме. Постојат неколку начини кои можат да помогнат да се надмине таков дефицит.

Ние или јадеме храна што го стимулира нашиот метаболизам (и така согоруваат повеќе калории) или што го намалува апетитот (што значи дека трошиме помалку калории). Интересно, киноата има некои од овие својства.

Од една страна, киноата е богат протеин, кој не само што го стимулира метаболизмот, туку и значително го намалува апетитот; од друга страна, исто така, содржи многу растителни влакна, кои помагаат да се предизвика чувство на ситост и со тоа апсорбираат помалку калории.

Последно, но не и најмалку важно, киноата исто така има низок гликемиски индекс, за кој е познато и дека го намалува внесот на калории.

Дури и ако до денес нема студии за киноа и губење на тежината, се чини многу логично дека киноата може да биде корисна за губење на тежината.